De realiteit van Black Hat SEO
22 September 2019 : 08:57:39

De realiteit van Black Hat SEO

Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen kan SEO nog weleens een flink struikelblok zijn. In het optimaliseren van de SEO-zijde van je website gaat veel tijd zitten. Dit heeft voornamelijk te maken met de vele verschillende factoren waar een goede SEO-strategie vanaf hangt. Tegenwoordig maken de grootste zoekmachines van het internet gebruik van gecompliceerde algoritmes om hun bezoekers een zo relevant en kwalitatief hoogstand mogelijk zoekresultaat aan te bieden. Als eigenaar van een website is het dus zaak dat je hier zo goed mogelijk op inspeelt. Wat vaak een valkuil is voor beginnende ondernemers, is dat ze te snel kiezen voor een kortere weg. In plaats van de tijd te nemen om vele kwalitatieve en relevante teksten te schrijven, is het aanlokkelijk om naar een manier te zoeken die veel minder tijdrovend is. Op dat moment zijn er een hoop opties om dit voor elkaar te krijgen. Deze technieken vallen allemaal onder de Black Hat SEO-strategieën. Hier zitten echter meer nadelen aan dan men vaak op het eerste gezicht denkt.

Voorbeelden van Black Hat SEO

Met Black Hat SEO worden in één term alle technieken bedoeld die door websites gebruikt kunnen worden om onverdiend hoger in de zoekresultaten van zoekmachines te verschijnen. Hier zijn bepaalde trucjes voor. Een voorbeeld van een van deze trucjes is het onnodig volproppen van stukken tekst met bepaalde zoekwoorden, zodat dit woord vaker wordt genoemd. Hoe vaker een woord wordt genoemd, hoe hoger Google die website rangschikt voor dat zoekwoord. Ook worden links herhaaldelijk gedeeld op forumwebsites, wat eigenlijk spam is, maar wat voor meer verkeer richting een website kan zorgen. Ook is er het volstoppen van een losse webpagina met herhaaldelijk één woord in dezelfde kleur als de achtergrond van de website, zodat dit in het stuk tekst dat er boven staat niet als spam overkomt. Wat vaak een reden is om deze trucjes toe te passen voor mensen die net met een website beginnen, is het feit dat het op het eerste gezicht veel goedkoper lijkt dan het meer gangbare alternatief. Het scheelt zeeën aan tijd en daarmee ook geld. Het is echter maar de vraag wat daar op de lange termijn nu echt van waar is.

De gevolgen van het gebruik van Black Hat SEO

Hoezeer het gebruik van deze technieken op de korte termijn ook voor winst zorgt, op de lange termijn is deze manier van werken het zelden tot nooit waard. Doordat zoekmachines als Google steeds meer financiële mogelijkheden hebben om hun software te verbeteren, is het voor hen steeds makkelijker om dit soort websites eruit te vissen en te straffen. Deze straffen kunnen permanente gevolgen hebben voor een website. Zo verwijderen de zoekmachines regelmatig webpagina’s volledig uit de zoekresultaten nadat Black Hat SEO wordt ontdekt. Dit kan ervoor zorgen dat het weken duurt voordat je überhaupt weer bezoekers naar je website kunt krijgen via deze weg. Zeker voor beginnende websites kan dit funest zijn voor het voortbestaan.

Wat als je Black Hat SEO hebt gebruikt?

Ook al is het nooit de intentie geweest om deze technieken te gebruiken, soms heb je een SEO-manager of een bedrijf ingehuurd om het uit te besteden en blijken zij achteraf Black Hat SEO te hebben gebruikt. Dit is vaak te herkennen aan het ontbreken van een duidelijke SEO-strategie en hele lage kosten voor het leveren van teksten. Zorg altijd vooraf voor duidelijkheid op deze gebieden om Black Hat SEO te voorkomen. Op het moment dat je erachter komt is het vaak al te laat en zaak om zo snel mogelijk naar bijvoorbeeld Google open en eerlijk over de situatie te zijn. De kans is klein dat ze een straf terugdraaien, maar in ieder geval kun je vanaf dat moment alles op alles zetten om alleen nog maar de gangbare SEO-strategieën te gebruiken. Black Hat SEO lijkt op de korte termijn een interessante optie, maar voor het ontwikkelen van een succesvolle website op de lange termijn kun je maar beter binnen de lijntjes blijven kleuren.